Agro Oil Service (AOS), companie care se ocupă cu achiziţionarea şi comercia­li­zarea cerealelor, distribuţia seminţelor de cereale, a pestici­delor şi a îngrăşă­mintelor chimice şi care oferă servicii pentru transportul auto de cereale, a rulat un volum mai mic de cereale în 2022 decât în 2021, ca urmare a producţiei agricole mai mici, dar şi a faptului că fermierii au păstrat în depozite marfa în aşteptarea unui preţ mai bun.

„Am avut rulaje mai mici de cereale anul trecut, pentru că producţiile au fost mai mici şi pentru că mirajul obţinerii unui preţ mai bun decât cel din campania de recoltare i-a făcut pe fermierii capitalizaţi să aştepte o revenire a preţului. (…) În anul fiscal 2022, am mărit capacitatea de depozitare şi am depăşit 150.000 de tone, dar nu am ajuns la acelaşi rulaj din 2021, de 250.000 de tone de cereale“, a spus Lucian Măcelaru, di­rector executiv al Agro Oil Service. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

El a adăugat că în fiecare an au crescut şi capacitatea de depo­zitare, şi volumul de cereale rulate, excepţie fiind anul 2022.

În mod normal, preţul cerealelor creştea după finali­zarea recoltării, însă anul trecut evoluţia preţului cerealelor a fost puternic influenţată de războiul ruso-ucrainean.

Astfel că odată cu deschiderea coridorului pentru transportul mărfii din Ucraina, preţurile au început să scadă, pentru că începuse din nou să apară marfă în piaţă şi teremerile s-au redus. Acum însă preţurile au ajuns la un nivel similar cu cel de dinaintea războiului, iar estimările de viitor nu indică o creştere.

Citeste tot articolul >>

Sursa:
https://www.zf.ro/zf-agropower/zf-agropower-lucian-macelaru-director-executiv-agro-oil-service-anul-21630741